Do góry

Desery Przepis na:

Śnieżna rolada

Przepis dnia 2018-03-01
Śnieżna rolada

Autor:

Przepisów i artykułów: 620 Ocena: 11202

Dodano:

Odsłon: 11765

Rolady robię od 18 roku życia i jeszcze nikomu się nie znudziły. Ta jest z kremem śmietanowo-serowym i odrobiną galaretki.

Składniki

  • Biszkopt: mąka pszenna 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • 5 większych jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Krem : serek mascarpone 500 g
  • śmietana 30 % 400 ml
  • cukier puder 3 łyżki
  • 2 śmietan- fixy
  • Dodatkowo: galaretka wiśniowa
  • dżem brzoskwiniowy z kawałkami owoców 3-4 łyżki
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt
    Jajka ubijamy z cukrem do białości ( to ważne bo nie dodajemy proszku).
    Potem delikatnie dodajemy dwa rodzaje mąki.
    Ciasto wylewamy na prostokątną blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
    Pieczemy kilkanaście minut w 180 C.
    Ciepłe ciasto rolujemy w ściereczkę .
    Galaretkę gotujemy wg. przepisu , wylewamy do płaskiego długiego naczynia, studzimy . Potem tniemy na kwadraty ok. 1-2 cm.
    Krem
    Serek lekko mieszamy. Chłodną śmietanę ubijamy dodając po łyżce cukru.
    Na koniec wsypujemy 2 śmietan fix i delikatnie dodajemy do wymieszanego serka.
    Na ostudzony blat biszkoptu rozsmarowujemy dżem , potem krem i na brzeg dłuższego boku nakładamy pasek galaretki. Całość delikatnie zwijamy , posypujemy cukrem pudrem, lub polewą. Wstawiamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń