Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 63
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 202
Po prostu ciepła kanapka. Robi się błyskawicznie i dobrze smakuje. Polecam.
Odsłon: 5171
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 63
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 202
Po prostu ciepła kanapka. Robi się błyskawicznie i dobrze smakuje. Polecam.
Odsłon: 5171
Składniki
Wykonanie sorbetu malinowego : Maliny miksujemy. Zmiksowane maliny przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Do przetartej masy dodajemy cukier żelujący oraz sok z połowy cytryny. Następnie przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Na koniec dodajemy płatek namoczonej żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzona masę przekładamy do foremek jeżeli takie posiadamy, jeżeli nie to do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.
Wykonanie sorbetu z melona: Melona obrać ze skórki i wydrążyć pestki. Pokroić na małe kawałki i zmiksować. Rozdrobniony miąższ melona zagotowujemy w 100 ml wody z dodatkiem cukru żelującego i sokiem z cytryny, pod koniec dodajemy żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia.
Jeżeli posiadamy foremki do lodów to możemy nalać najpierw jeden sorbet schłodzić go, a następnie drugi. Jeżeli jednak nie posiadamy foremek, możemy schłodzić w pojemnikach i podawać w pucharkach.