Do góry

Desery Przepis na:

Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 102

Ten truskawkowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przepyszny, nie za słodki, a przy tym tak bajecznie kolorowy.

Składniki

  • Truskawki 700 g
  • Cukier 120 g
  • Woda 3 łyżki
  • sok z limonki 1 łyżka
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sorbet truskawkowy

Przygotowanie

  1. Truskawki umyć i usunąć szypułki. W rondelku podgrzać wodę, dodać cukier i mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia cukru. Przestudzić. Truskawki dokładnie zmiksować blenderem z syropem cukrowym i sokiem z limonki. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Co ok. 40 minut, przez 3-4 godziny sorbet zmiksować, aby nie pojawiły się kryształki lodu. Wstawić do zamrażalki do całkowitego zamrożenia. Sorbet wyjąć na 10 minut przed planowanym czasem podania, aby dało się formować kulki.

  2. Rady: Sok z limonki można zastąpić sokiem z cytryny.
    Cukru można dodać mniej lub więcej w zależności od tego, jakie słodkie mamy truskawki.
    Sorbet można także przygotować w maszynce do lodów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń