Do góry

Desery Przepis na:

Sorbet z mango

Sorbet z mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 5522

Dodano:

Odsłon: 1354

Orzezwiajacy sorbet z mango, do tego krem z mascarpone i szafranowy syrop. Niezwykly deser, lekki, o egzotycznym smaku. Prosty ale oryginalny, mozna go juz przyrzadzic dzien wczesniej.

Składniki

  • SORBET:
  • 2 dojrzałe mango
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki wody
  • KREM MASCARPONE:
  • 500 g mascarpone
  • 50 ml śmietany
  • 100 g cukru
  • SZADRANOWY SYROP:
  • 1 opakowanie nitek szafranu
  • 1 opakowanie szafranu w proszku
  • 50 ml wody
  • 500 g cukru
  • gorzka czekolada do ozdoby ( kawalek )
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mango obrac nad naczyniem aby zebrac sok. Zmiksowac mango z zebranym sokiem, sokiem z cytryny i szczypta soli.
    Zagotowac wode z cukrem az do rozpuszczenia cukru, nastepnie ostudzic.
    Po ostudzeniu dodac wode do zmiksowanego mango i wszystko dokladnie wymieszac.
    Mrozic w lodówce min. 2 godziny, po 2 godzinach zmiksowac jeszcze raz, aby skruszyc krysztalki lodu i ponownie wstawic do zamrazarki, najlepiej na cala noc.

  2. Mascarpone ze smietana i cukrem miksowac tak dlugo, az sie utworzy sztywny krem.
    Przechowywac w lodówce.

  3. Zagotowac do wrzenia wode z cukrem i gotowac jeszcze 1-2 minuty.
    Proszek i nitki szafranu wlozyc do sloika, zalac gotujaca sie woda i natychmiast zamknac sloik. Ostudzic i przechowywac w lodówce.
    Serwowac kulki sorbetu z kulkami kremu, polane syropem szafranowym.
    Ozdobic platkami gorzkiej czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 15 maja 2014 Uwielbiam mango, sorbety z mango i wszystko co z mango jest związane - świetny i przepyszny przepis! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń