Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzezwiajacy sorbet z mango, do tego krem z mascarpone i szafranowy syrop. Niezwykly deser, lekki, o egzotycznym smaku. Prosty ale oryginalny, mozna go juz przyrzadzic dzien wczesniej.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2099
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 167
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1104
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1192
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12045
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2099
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 167
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1104
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1192
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12045
Składniki
Mango obrac nad naczyniem aby zebrac sok. Zmiksowac mango z zebranym sokiem, sokiem z cytryny i szczypta soli. Zagotowac wode z cukrem az do rozpuszczenia cukru, nastepnie ostudzic. Po ostudzeniu dodac wode do zmiksowanego mango i wszystko dokladnie wymieszac. Mrozic w lodówce min. 2 godziny, po 2 godzinach zmiksowac jeszcze raz, aby skruszyc krysztalki lodu i ponownie wstawic do zamrazarki, najlepiej na cala noc.
Mascarpone ze smietana i cukrem miksowac tak dlugo, az sie utworzy sztywny krem. Przechowywac w lodówce.
Zagotowac do wrzenia wode z cukrem i gotowac jeszcze 1-2 minuty. Proszek i nitki szafranu wlozyc do sloika, zalac gotujaca sie woda i natychmiast zamknac sloik. Ostudzic i przechowywac w lodówce. Serwowac kulki sorbetu z kulkami kremu, polane syropem szafranowym. Ozdobic platkami gorzkiej czekolady.