Do góry

Desery Przepis na:

Sos Ganache, czyli aksamitna polewa czekoladowa

Sos Ganache, czyli aksamitna polewa czekoladowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1144

Dodano:

Odsłon: 2419

Pyszny, bardzo łatwy w przygotowaniu sos, sporządzony na bazie śmietanki i czekolady, posiadający wiele smacznych zastosowań. Jego konsystencja zmienia się w zależności od temperatury. Ciepły jest lejący i świetnie sprawdzi się w roli polewy (polewy, która nawet po zastygnięciu się nie łamie – ale zachowuje swoje plastyczne właściwości). Ganache w temperaturze pokojowej najlepiej włożyć do rękawa cukierniczego i wykorzystać do czekoladowych zdobień czy napisów. Natomiast zastygający czekoladowy Ganache jest idealny do lepienia i formowania np. trufelków!

Składniki

  • 120 g. ciemnej czekolady (o zawartości kakao od 60% do 80%)
  • 50g. margaryny do wypieków
  • 3 łyżki cukru
  • 180 ml. śmietany kremówki
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sos Ganache, czyli aksamitna polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w szklanej misce ( czekolada powinna byc połamana w kosteczki, a masło pokrojone).
    Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn. stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą (na małym ogniu), tak - aby dno miski nie dotykało wody.

  2. Od czasu do czasu mieszamy, aż składniki połączą się, w jednolitą całość.
    Gotowy Ganache zestawiamy z garnka i w zależności do czego zamierzamy go przeznaczyć, wykorzystujemy od razu lub pozwalamy mu przestygnąć i zgęstnieć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń