Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Staropolski przepis na pączki parzone
  • Ciasta
  • Przepis na

Staropolski przepis na pączki parzone

11.01.2024 Odsłon: 39511
5.0 (61 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
smaker
smaker

Lucyna Ćwierczakiewiczowa, żyjąca i tworząca w XIX wieku, to autorka wielu poradników kulinarnych. W książce pt. „Jedyne praktyczne przepisy", wydanej w 1885 roku (wyd. 11 powiększone), zamieściła sprawdzony przepis na to, jak zrobić pączki parzone. Wypróbuj staropolską recepturę na ok. 35-40 sztuk, a na pewno się nie zawiedziesz! Wszystkie jednostki miar zostały zmienione na współczesne. Źródło: L. Ćwierczakiewicz, „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast", wyd. 11 powiększone, 1885, s. 325-327

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 35832

do 30 min 30 min
45
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13537

do 30 min 30 min
27
wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3415

do 15 min 15 min
5
wałek
wałek
Ciasta

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Owsianki
  • Ciasta

Odsłon: 6012

do 60 min 60 min
15
wałek
wałek
Ciasta

Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Ciasta Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Nasz sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia min...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 8881

do 30 min 30 min
13
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 854

do 60 min 60 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 35832

do 30 min 30 min
45
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13537

do 30 min 30 min
27
wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3415

do 15 min 15 min
5
wałek
wałek
Ciasta

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Owsianki
  • Ciasta

Odsłon: 6012

do 60 min 60 min
15
wałek
wałek
Ciasta

Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Ciasta Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Nasz sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia min...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 8881

do 30 min 30 min
13
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 854

do 60 min 60 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Staropolski przepis na pączki parzone
Autor:
smaker
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 1,5 kilograma mąki + do podsypania,
  • 750 ml mleka,
  • 15 żółtek,
  • 250 g cukru,
  • 50 g drożdży,
  • 10 białek,
  • szczypta soli,
  • ew. skórka cytrynowa, gałka muszkatołowa, migdały,
  • 125 g masła,
  • konfitury wiśniowe do napełnienia,
  • nie więcej niż 500 g smalcu,
  • kieliszek spirytusu,
  • cukier wanilinowy do posypania,
  • ew. lukier na wierzch.
Sposób przygotowania:
1

Przygotowania do robienia pączków rozpocznij minimum pięć godzin przed ich planowanym podaniem.

2

Do pół kilograma przesianej mąki wlej pół litra podgrzanego mleka (ciepłego, ale nie wrzącego). Zmiksuj (lub zmieszaj) do połączenia składników. Odłóż do ostygnięcia.

3

W osobnym naczyniu połącz 250 ml ciepłego mleka z 50 g pokruszonych drożdży (wymieszaj, aby się rozpuściły). W międzyczasie ubij 15 żółtek z 250 g cukru na puszystą masę.

4

Weź odstawioną wcześniej masę z mąki oraz mleka i dodaj do niej żółtka z cukrem, a następnie zaczyn drożdżowy. Zmieszaj wszystko ze sobą. Ubij sztywną pianę z 10 białek i również dodaj do masy, delikatnie mieszając do połączenia. Odstaw do wyrośnięcia.

5

Gdy dobrze wyrośnie, dodaj do masy jeszcze ok. kilograma mąki (jak wskazuje Lucyna Ćwierczakiewiczowa, trzeba uważać, aby ciasto „było wolne jak na placki") i szczyptę soli. Teraz możesz też dodać skórkę cytrynową, poszatkowane migdały albo gałkę muszkatołową do smaku. Następnie dobrze wyrób ciasto.

6

Następnie należy dolać 125 g rozpuszczonego (ale chłodnego) masła i wyrabiać ok. godzinę - tak, aby dobrze odchodził od ręki lub łyżki (czy obecnie malaksera).

7

Na koniec podsypać odrobinę mąką i odstawić, żeby rosło w cieple (ok. 24 stopni Celsjusza). Koniecznie trzeba pilnować masy, aby ciasto nie przerosło!

8

Gdy ciasto trochę urośnie, od razu formuj pączki, nie wałkując i nie rozciągając masy. Bierz fragment ciasta mniej więcej potrzebny na pączka, napełnij konfiturą wiśniową i zawiń ciasto, by nadzienie schowało się w środku. Uformuj i wykrawaj jeszcze szklanką, by kształt był idealny.

9

Ułóż wszystkie pączki na sicie (lub metalowej blaszce piekarnika), wciąż w ciepłym miejscu (ok. 24-25 stopni Celsjusza) i czekaj, aż odrobinę podrosną.

10

Gdy trochę podrosną, w głębokim rondlu rozgrzej większą porcję smalcu i wlej kieliszek spirytusu. Spróbuj wrzucić na tłuszcz mały kawałek ciasta, by sprawdzić, czy jest już dobrze rozgrzany. Jeśli skwierczy, to delikatnie włóż do rondla max. 4 pączki. Przykryj rondel i tak smaż - koniecznie - na niewielkim ogniu. Po chwili obróć widelcem pączki na drugą stronę.

11

Wyjmij pączki łyżką cedzakową na półmisek. Od posyp je od razu cukrem wanilinowym i obtocz lukrem (najlepiej nabić na widelec lub chwycić szczypcami i szybko zanurzyć z jednej strony). Lukier szybko obeschnie. Pączki Lucyny Ćwierczakiewiczowej z XIX wieku gotowe!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki