Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny makowiec pełen zapachu i smaku!
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 624
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 83
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 20
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 55
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 65
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 624
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 83
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 20
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 55
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 65
Składniki
Ciepłe mleko wlać do miski, rozpuścić w nim drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru i wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min do wyrośnięcia. Mikserem połączyć pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytrusów. Wlać wyrośnięty zaczyn i zacząć wyrabianie, następnie dodać żółta i dalej wyrabiać. Kolejno wlać masło i wyrabiać jeszcze przez ok. 6-7 min, Dobrze wyrobione odchodzące od ręki ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 h. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę, lekko zagniatamy. Dzielimy na dwie równe części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt (ok. 30 x 20 cm) lub mniejszy. Na środek każdego prostokąta wykładamy po połowie masy makowej, rozsmarowujemy równą warstwę, pozostawiając po 2-3 cm czystego ciasta z każdej strony. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku, zlepiamy brzegi i zaginamy je pod spód. Widelcem nakłuwamy wierzch ciasta, aby nie pękało w czasie pieczenia. Makowiec zawijamy ścisło w papier do pieczenia. Makowce układamy na blasze do pieczenia . Do gorącego piekarnika wstawiamy makowce, pieczemy ok 15 minut w temp.190 stopni a potem zmniejszamy do 170-180 i pieczemy kolejne 30 minut do zarumienienia ciasta. Wyjmujemy i odstawiamy na ok. 5-7 min do przestygnięcia. Następnie wyjmujemy i odwijamy z papieru. Smacznego!