Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny makowiec pełen zapachu i smaku!
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 651
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 31
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 192
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 311
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 127
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4604
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 651
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 31
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 192
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 311
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 127
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4604
Składniki
Ciepłe mleko wlać do miski, rozpuścić w nim drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru i wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min do wyrośnięcia. Mikserem połączyć pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytrusów. Wlać wyrośnięty zaczyn i zacząć wyrabianie, następnie dodać żółta i dalej wyrabiać. Kolejno wlać masło i wyrabiać jeszcze przez ok. 6-7 min, Dobrze wyrobione odchodzące od ręki ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 h. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę, lekko zagniatamy. Dzielimy na dwie równe części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt (ok. 30 x 20 cm) lub mniejszy. Na środek każdego prostokąta wykładamy po połowie masy makowej, rozsmarowujemy równą warstwę, pozostawiając po 2-3 cm czystego ciasta z każdej strony. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku, zlepiamy brzegi i zaginamy je pod spód. Widelcem nakłuwamy wierzch ciasta, aby nie pękało w czasie pieczenia. Makowiec zawijamy ścisło w papier do pieczenia. Makowce układamy na blasze do pieczenia . Do gorącego piekarnika wstawiamy makowce, pieczemy ok 15 minut w temp.190 stopni a potem zmniejszamy do 170-180 i pieczemy kolejne 30 minut do zarumienienia ciasta. Wyjmujemy i odstawiamy na ok. 5-7 min do przestygnięcia. Następnie wyjmujemy i odwijamy z papieru. Smacznego!