Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strucla z budyniem i konfiturą"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Składniki
Jeśli używasz mrożonego ciasta francuskiego, pozostaw je na kilka godzin w temperaturze pokojowej, by się rozmroziło. Świeże ciasto francuskie wystarczy wyjąć z lodówki 5 min wcześniej.
Do rondelka wlej 300 ml mleka, dodaj masło oraz oba cukry, zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj żółtka oraz obie mąki, zmiksuj mikserem na gładką masę, by nie było grudek.
Gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć, rondelek zestaw z ognia i wlej masę jajeczną energicznie mieszając trzepaczką. Rondel ponownie postaw na ogniu, wciąż mieszając gotuj tak długo, aż masa zgęstnieje. Rondel przykryj, by na budyniu nie zrobił się kożuch i odstaw, by przestygł.
Na stolnicy lub blacie rozłóż ciasto francuskie. Jedną połowę ciasta natnij w kilku miejscach ostrym nożem. Na drugiej połowie rozsmaruj przestudzony budyń i ułóż konfiturę. Przykryj naciętą w paski stroną ciasta i lekko dociśnij brzegi, by się skleiły.
Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15-20 min w temperaturze 180°C.Źródło: Świat i Ludzie