Do góry

Desery Przepis na:

Strucla z makiem.

Strucla z makiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26225

Dodano:

Odsłon: 2608

Poniższy przepis jest na dwie strucle. Strucle są polane lukrem i posypane rozdrobnionymi orzechami włoskimi oraz kolorową posypką.

Składniki

  • Masa makowa:
  • suchy mielony mak 50 dag
  • mleko 2 szklanki
  • miód 4 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • orzechy włoskie 5 dag
  • rodzynki 5 dag
  • aromat migdałowy
  • kandyzowana skórka pomarańczy 1 łyżka
  • jajko kurze 1 szt.
  • Ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna Typ 450 50 dag
  • drożdże 5 dag
  • masło 10 dag
  • jajka kurze 2 szt.
  • żółtka 2 szt.
  • cukier 3 łyżki
  • śmietana 30-36% 10 łyżek
  • aromat waniliowy
  • Lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Opcjonalnie:
  • orzechy włoskie do posypania (pokrojone)
  • kolorowa posypka
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Strucla z makiem.

Przygotowanie

  1. Wykonanie masy makowej:

    Zagotowujemy mleko z masłem i miodem, wsypujemy zmielony suchy mak. Gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy i aromat migdałowy. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. po skończonym gotowaniu przykrywamy garnczek pokrywką i niech pod przykryciem studzi się. Do ostudzonej masy dodajemy rozbełtane jajko,mieszamy wszystko.

  2. Wykonanie ciasta:

    Masło rozpuszczamy w małym rondelku, studzimy. Drożdże rozkruszamy i mieszamy ze śmietaną i cukrem. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i dodatkowo 2 żółtka. Wlewamy ostudzone masło i dodajemy zaczyn drożdżowy, oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto do momentu kiedy ciasto będzie odchodzić od dłoni i miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Z każdej części wałkujemy prostokątny placek o grubości pół centymetra. Każdy rozwałkowany placek smarujemy białkiem i na posmarowany białkiem placek rozsmarowujemy równo masę makową robiąc po bokach placka margines 2 cm bez masy makowej. Tak przygotowane placki ciasta zwijamy w roladę zawijając końce pod spód. Każdą roladę zawijamy luźno w papier do pieczenia, końcówki podwijamy pod spód i przenosimy na blachę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte rolady pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut. Z upieczonych rolad zdejmujemy papier i odstawiamy je do całkowitego ostudzenia. Ostudzone lukrujemy i posypujemy skórką pomarańcza lub posypujemy rozdrobnionymi orzechami.

  3. Wykonanie lukru:

    Z białka ubijamy pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń