Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strucle z nadzieniem makowym z bakaliami, polane czekoladą i ozdobione kolorową posypką.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3394
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 602
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3741
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 300
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 533
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3394
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 602
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3741
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 300
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 533
Składniki
Przygotowanie masy makowej: Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy. Dodajemy zmielony mak i pozostałe bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko. Ostudzoną masę możemy nakładać na rozwałkowany placek z ciasta.
Wykonanie strucli: Mąkę przesiewamy, łączymy z rozpuszczoną margaryną. Dodajemy drożdże w płynie (wcześniej zmieszane z 3 łyżkami cukru), 2 jajka, 2 żółtka, śmietanę, cukier waniliowy oraz szczypta soli. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta rozwałkowujemy 2 kwadraty o bokach 30 cm 30 cm. Na rozwałkowany kwadraty z ciasta rozsmarowujemy masę makową z marginesem po obwodzie 2 cm. Zwijamy w rulon, boki zlepiamy. Struclę zawijamy w papier do pieczenia (musimy dać luz około 1 cm między papierem a ciastem) i układamy na blasze. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone strucle polewamy lukrem lub polewą czekoladową i posypujemy kolorową posypką. Smacznego !!!
Wykonanie polewy: Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników, cały czas mieszamy. Nie możemy dopuścić do zagotowania.