Do góry

Desery Przepis na:

Strucla z orzechami

Strucla z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Strucla z orzechami"

Składniki

  • Na 430 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 75 g roztopionego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli
  • orzechów włoskich i laskowych
  • 250 g maku mielonego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki miodu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokruszone drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru oraz 1 szklanki mleka. Wsyp 3 łyżki mąki, znów wymieszaj. Przykryj i odstaw na ok. 20 min. Wyrośnięty zaczyn dodaj do pozostałych składników. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min, by wyrosło.

  2. Morele i orzechy drobno posiekaj. Mak zalej wrzątkiem. Gdy wystygnie, odciśnij go z nadmiaru wody. Dodaj bakalie, miód oraz jajko; wymieszaj.

  3. Ciasto rozwałkuj na kwadrat i po- smaruj masą makową. Zwiń w roladę, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę przetnij ostrym nożem wzdłuż przez środek, pozostawiając nierozciętą górę. Skręć paski ciasta na kształt świderka tak, aby część ciasta z rozcięciem była na górze. Odstaw na ok. 15 min. Wierzch posma ruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 30-35 min w temp. 180°C.

  4. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 380 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń