Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Strucla z orzechami"
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 21
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3051
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2747
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3382
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 21
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3051
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2747
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3382
Składniki
Pokruszone drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru oraz 1 szklanki mleka. Wsyp 3 łyżki mąki, znów wymieszaj. Przykryj i odstaw na ok. 20 min. Wyrośnięty zaczyn dodaj do pozostałych składników. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min, by wyrosło.
Morele i orzechy drobno posiekaj. Mak zalej wrzątkiem. Gdy wystygnie, odciśnij go z nadmiaru wody. Dodaj bakalie, miód oraz jajko; wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na kwadrat i po- smaruj masą makową. Zwiń w roladę, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę przetnij ostrym nożem wzdłuż przez środek, pozostawiając nierozciętą górę. Skręć paski ciasta na kształt świderka tak, aby część ciasta z rozcięciem była na górze. Odstaw na ok. 15 min. Wierzch posma ruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 30-35 min w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 380 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie