Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strudel jabłkowy z żurawiną"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1739
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 105
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 60
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1739
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 105
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 60
Składniki
Płat francuskiego ciasta rozwinąć, pozostawić w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, potem w plasterki.
Skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Sucharki drobniutko zetrzeć na tarce albo pokruszyć w malakserze. Migdały zrumienić na patelni bez tłuszczu.
Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Wykroić 2 kwadraty (40 x 40 cm). Jeden płat położyć na ściereczce kuchennej. Posypać połową okruszków sucharkowych.
Rozłożyć jabłka. Posypać rodzynkami, żurawiną i słupkami migdałów. Przykryć drugim plackiem. Pomagając sobie ściereczką, zwinąć w rulon.
Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut. Po 30 minutach wierzch strudla posmarować roztrzepanym żółtkiem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Śmietanę wymieszać z cukrem wanilinowym i anyżem. Ubić na sztywno. Podawać ze strudlem.Źródło: Życie na gorąco