Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Suflet to słodki przysmak rodem z kuchni francuskiej. Swoją lekką teksturę rozpływającej się w ustach pianki zawdzięcza mocno ubitym białkom. Odrobina kwasu (np. soku z cytryny) sprawia, że staje się jeszcze lżejszy i bardziej puszysty. Suflet jest zarazem – w odróżnieniu od bezy – cudownie wilgotny dzięki zawartości masła i żółtek. A gdyby tak dodać jeszcze trochę czekolady?... Palce lizać. Jeśli należysz do wielbicieli czekolady, ten suflet stanie się twoim ulubionym deserem.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1843
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8405
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 782
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253979
Polecam.
Odsłon: 1502
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1843
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8405
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 782
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253979
Polecam.
Odsłon: 1502
Składniki
Przygotuj 6 żaroodpornych foremek (tzw. ramekinów) o pojemności około 200-250 ml. Natłuść je wewnątrz masłem i oprósz cukrem.
Połam czekoladę na mniejsze kawałki. Roztop w kąpieli wodnej razem z masłem, co pewien czas mieszając. Odstaw do przestudzenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosyp cukier. Dodaj także sok z cytryny.
Połącz żółtka z lekko przestudzoną masą czekoladową. Następnie delikatnie wymieszaj ją z białkami. Rozłóż równomiernie do foremek. Wyrównaj powierzchnię sufletów. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 210°C i od razu zmniejsz temperaturę do 190°C. Piecz przez około 15 minut. Gotowe suflety podawaj w foremkach, udekorowane truskawkami.