Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Suflet to słodki przysmak rodem z kuchni francuskiej. Swoją lekką teksturę rozpływającej się w ustach pianki zawdzięcza mocno ubitym białkom. Odrobina kwasu (np. soku z cytryny) sprawia, że staje się jeszcze lżejszy i bardziej puszysty. Suflet jest zarazem – w odróżnieniu od bezy – cudownie wilgotny dzięki zawartości masła i żółtek. A gdyby tak dodać jeszcze trochę czekolady?... Palce lizać. Jeśli należysz do wielbicieli czekolady, ten suflet stanie się twoim ulubionym deserem.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 72
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 136
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4193
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8652
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 72
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 136
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4193
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8652
Składniki
Przygotuj 6 żaroodpornych foremek (tzw. ramekinów) o pojemności około 200-250 ml. Natłuść je wewnątrz masłem i oprósz cukrem.
Połam czekoladę na mniejsze kawałki. Roztop w kąpieli wodnej razem z masłem, co pewien czas mieszając. Odstaw do przestudzenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosyp cukier. Dodaj także sok z cytryny.
Połącz żółtka z lekko przestudzoną masą czekoladową. Następnie delikatnie wymieszaj ją z białkami. Rozłóż równomiernie do foremek. Wyrównaj powierzchnię sufletów. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 210°C i od razu zmniejsz temperaturę do 190°C. Piecz przez około 15 minut. Gotowe suflety podawaj w foremkach, udekorowane truskawkami.