Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Suflet to słodki przysmak rodem z kuchni francuskiej. Swoją lekką teksturę rozpływającej się w ustach pianki zawdzięcza mocno ubitym białkom. Odrobina kwasu (np. soku z cytryny) sprawia, że staje się jeszcze lżejszy i bardziej puszysty. Suflet jest zarazem – w odróżnieniu od bezy – cudownie wilgotny dzięki zawartości masła i żółtek. A gdyby tak dodać jeszcze trochę czekolady?... Palce lizać. Jeśli należysz do wielbicieli czekolady, ten suflet stanie się twoim ulubionym deserem.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 16
Polecam.
Odsłon: 903
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 207
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 86
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 16
Polecam.
Odsłon: 903
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 207
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 86
Składniki
Przygotuj 6 żaroodpornych foremek (tzw. ramekinów) o pojemności około 200-250 ml. Natłuść je wewnątrz masłem i oprósz cukrem.
Połam czekoladę na mniejsze kawałki. Roztop w kąpieli wodnej razem z masłem, co pewien czas mieszając. Odstaw do przestudzenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosyp cukier. Dodaj także sok z cytryny.
Połącz żółtka z lekko przestudzoną masą czekoladową. Następnie delikatnie wymieszaj ją z białkami. Rozłóż równomiernie do foremek. Wyrównaj powierzchnię sufletów. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 210°C i od razu zmniejsz temperaturę do 190°C. Piecz przez około 15 minut. Gotowe suflety podawaj w foremkach, udekorowane truskawkami.