Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zainspirowane "Masterchefem". Chyba nie musiałabym "oddawać fartucha" :D
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2285
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4375
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1298
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 276
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2285
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4375
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1298
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 276
Składniki
Z tego przepisu wychodzi ok. 6 sufletów. Śmietanę podgrzać w rondelku, uważając, żeby się nie przypaliła. Następnie dodać cukier i rum i połamaną czekoladę. Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy, zostawić do przestygnięcia.
Jajka w temperaturze pokojowej rozbić, oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodać do letniej masy czekoladowej, po jednym i mieszać delikatnie drewnianą szpatułką lub rózgą. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodawać powoli do masy czekoladowej i mieszać szpatułką lub rózgą do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Uważać, żeby masa nie zważyła się!
Kokilki wysmarować masłem, najlepiej pędzlem pociągając od dołu do góry, wtedy suflet lepiej rośnie :) następnie naczynka wysypać cukrem kryształem - nadmiar wysypać. Wlać masę do kokilek, zostawiać od góry ok. 2-3 milimetrów wolnych. Natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni, po pół minuty zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec ok. 10-15 minut. Po wyjęciu z pieca oprószyć cukrem pudrem i podawać natychmiast, bo po kilku minutach suflety opadają. Smacznego!!!