Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zainspirowane "Masterchefem". Chyba nie musiałabym "oddawać fartucha" :D
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456786
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1213
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2088
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 504
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456786
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1213
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2088
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 504
Składniki
Z tego przepisu wychodzi ok. 6 sufletów. Śmietanę podgrzać w rondelku, uważając, żeby się nie przypaliła. Następnie dodać cukier i rum i połamaną czekoladę. Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy, zostawić do przestygnięcia.
Jajka w temperaturze pokojowej rozbić, oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodać do letniej masy czekoladowej, po jednym i mieszać delikatnie drewnianą szpatułką lub rózgą. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodawać powoli do masy czekoladowej i mieszać szpatułką lub rózgą do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Uważać, żeby masa nie zważyła się!
Kokilki wysmarować masłem, najlepiej pędzlem pociągając od dołu do góry, wtedy suflet lepiej rośnie :) następnie naczynka wysypać cukrem kryształem - nadmiar wysypać. Wlać masę do kokilek, zostawiać od góry ok. 2-3 milimetrów wolnych. Natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni, po pół minuty zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec ok. 10-15 minut. Po wyjęciu z pieca oprószyć cukrem pudrem i podawać natychmiast, bo po kilku minutach suflety opadają. Smacznego!!!