Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zainspirowane "Masterchefem". Chyba nie musiałabym "oddawać fartucha" :D
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3193
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 174
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 85
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 75
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3193
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 174
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 85
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 75
Składniki
Z tego przepisu wychodzi ok. 6 sufletów. Śmietanę podgrzać w rondelku, uważając, żeby się nie przypaliła. Następnie dodać cukier i rum i połamaną czekoladę. Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy, zostawić do przestygnięcia.
Jajka w temperaturze pokojowej rozbić, oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodać do letniej masy czekoladowej, po jednym i mieszać delikatnie drewnianą szpatułką lub rózgą. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodawać powoli do masy czekoladowej i mieszać szpatułką lub rózgą do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Uważać, żeby masa nie zważyła się!
Kokilki wysmarować masłem, najlepiej pędzlem pociągając od dołu do góry, wtedy suflet lepiej rośnie :) następnie naczynka wysypać cukrem kryształem - nadmiar wysypać. Wlać masę do kokilek, zostawiać od góry ok. 2-3 milimetrów wolnych. Natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni, po pół minuty zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec ok. 10-15 minut. Po wyjęciu z pieca oprószyć cukrem pudrem i podawać natychmiast, bo po kilku minutach suflety opadają. Smacznego!!!