Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby suflet wyszedł iealny - duże znaczenie ma wielkość jaj ---- to ważne! jajka maja różną wielkość i suflet może się nie udać, jeżeli będzie zbyt mało lub dużo białka!
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2930
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 270
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 464
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 748
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 686
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2930
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 270
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 464
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 748
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 686
Składniki
W garnku zagotować śmietanę kremówkę i cukier. Gdy się zagotuje, zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać łyżką do rozstopienia czekolady. Wystudzić do letniej temperatury. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do letniego sosu czekoladowego i wymieszać do połączenia produktow. Ubić białka do otrzymania prawie sztywnej konsystencji. Prawie - nie mogą być całkowicie sztywne. Powinny uformować miękkie wierzchołki, czyli po podniesieniu ubijaczek miksera do góry powinny tworzyć opadające miękkie wierzchołki (kształt haczyka). 1/3 ubitych białek wmieszać do sosu czekoladowego, by go rozrzedzić. Następnie dodać do niego resztę białek i delikatnie wymieszać szpatułką, by połączyły się z masą. Nie mieszać zbyt długo, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, dzięki którym suflet rośnie. Przestaję mieszać, gdy masa ma jednolity kolor. Przygotowaną masę sufletową przelać do kokilek, napełniając je całkowicie. Włożyć do rozgrzanego do 200ºC piekarnika, po 30 sekundach obniżyć temperaturę do 180ºC. Piec około 12-15 minut. Gorące suflety wyjąć z piekarnika, oprószyć pudrem i natychmiast podawać.