Do góry

Desery Przepis na:

Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 549

Dodano:

Odsłon: 4350

Aby suflet wyszedł iealny - duże znaczenie ma wielkość jaj ---- to ważne! jajka maja różną wielkość i suflet może się nie udać, jeżeli będzie zbyt mało lub dużo białka!

Składniki

  • 140 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 90 ml śmietany kremówki 36% lub 30%
  • 2,5 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku zagotować śmietanę kremówkę i cukier. Gdy się zagotuje, zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać łyżką do rozstopienia czekolady. Wystudzić do letniej temperatury.

    Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do letniego sosu czekoladowego i wymieszać do połączenia produktow.

    Ubić białka do otrzymania prawie sztywnej konsystencji. Prawie - nie mogą być całkowicie sztywne. Powinny uformować miękkie wierzchołki, czyli po podniesieniu ubijaczek miksera do góry powinny tworzyć opadające miękkie wierzchołki (kształt haczyka).

    1/3 ubitych białek wmieszać do sosu czekoladowego, by go rozrzedzić. Następnie dodać do niego resztę białek i delikatnie wymieszać szpatułką, by połączyły się z masą. Nie mieszać zbyt długo, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, dzięki którym suflet rośnie. Przestaję mieszać, gdy masa ma jednolity kolor.

    Przygotowaną masę sufletową przelać do kokilek, napełniając je całkowicie.

    Włożyć do rozgrzanego do 200ºC piekarnika, po 30 sekundach obniżyć temperaturę do 180ºC. Piec około 12-15 minut.

    Gorące suflety wyjąć z piekarnika, oprószyć pudrem i natychmiast podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń