Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już od dawna miałam ogromną ochotę na to cudo ale jakoś brakowało mi odwagi, bałam się, że nie wyjdzie ... całkiem niepotrzebnie :-). Suflet wyrósł pięknie, w środku był puszysty, delikatny, wilgotny i meeeeega czekoladowy. Jesli trzymamy sie przepisu nie ma opcji żeby nie wyszedł :-). Dodatek chili dodaje mu pikanterii :-) Od wczoraj, to zdecydowanie mój ulubiony deser, z lodami ... bajka :-)
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 69
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6820
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 69
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6820
Składniki
Śmietankę należy zagotować z cukrem. Zestawić z ognia i wsypać do niej posiekaną czekoladę. Wymieszać łyżką do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do letniej masy czekoladowej i wymieszać do połączenia składników. Białka ubić z solą do otrzymania prawie sztywnej konsystencji.1/3 białek dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Dodać resztę białek i wymieszać bardzo delikatnie, tylko do uzyskania jednolitego koloru, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Kokilki wczesniej należy wysmarowac masłem do samych brzegów i obsypać cukrem, którego nadmiar należy usunąć. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Mase czekoladową przelać do kokilek (prawie po same brzegi), wstawić do piekarnika i po 30 s zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec ok. 13-15 min. Nie dłużej, ponieważ suflet za bardzo się wysuszy. Suflety wyjąć z piekarnika, oprószyć cukrem pudrem i podawać odrazu, ponieważ suflet szybko opada. Można podawać z gałką ulubionych lodów. Smacznego :-)