Do góry

Desery Przepis na:

Suflet czekoladowy z chili

Suflet czekoladowy z chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10245

Dodano:

Odsłon: 1933

Już od dawna miałam ogromną ochotę na to cudo ale jakoś brakowało mi odwagi, bałam się, że nie wyjdzie ... całkiem niepotrzebnie :-). Suflet wyrósł pięknie, w środku był puszysty, delikatny, wilgotny i meeeeega czekoladowy. Jesli trzymamy sie przepisu nie ma opcji żeby nie wyszedł :-). Dodatek chili dodaje mu pikanterii :-) Od wczoraj, to zdecydowanie mój ulubiony deser, z lodami ... bajka :-)

Składniki

  • Składniki na 2 suflety:
  • gorzka czekolada 7 dag
  • cukier 1 i 1/4 łyżki
  • jajko 2
  • śmietanka 30% lub 36% 45 ml
  • chili w proszku 2 szczypty
  • sól szczypta
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śmietankę należy zagotować z cukrem. Zestawić z ognia i wsypać do niej posiekaną czekoladę. Wymieszać łyżką do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
    Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do letniej masy czekoladowej i wymieszać do połączenia składników. Białka ubić z solą do otrzymania prawie sztywnej konsystencji.1/3 białek dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Dodać resztę białek i wymieszać bardzo delikatnie, tylko do uzyskania jednolitego koloru, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
    Kokilki wczesniej należy wysmarowac masłem do samych brzegów i obsypać cukrem, którego nadmiar należy usunąć.
    Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
    Mase czekoladową przelać do kokilek (prawie po same brzegi), wstawić do piekarnika i po 30 s zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec ok. 13-15 min. Nie dłużej, ponieważ suflet za bardzo się wysuszy. Suflety wyjąć z piekarnika, oprószyć cukrem pudrem i podawać odrazu, ponieważ suflet szybko opada. Można podawać z gałką ulubionych lodów. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 03 listopada 2013 Suflet wizualnie wygląda śliczni i apetycznie i w dodatku piękne naczynia i całe zdjęcie.. Kciuk)) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 listopada 2013 Koniecznie muszę zrobić, zachęciłaś mnie tym cudnym deserem :) pozdrówcia :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 03 listopada 2013 Suflet wbrew pozorom nie jest trudny, choć są "magicy", którzy potrafią wszystko zepsuć, Tobie wyszedł idealnie, zabieram sobie porcyjkę, pycha ! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń