Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już od dawna miałam ogromną ochotę na to cudo ale jakoś brakowało mi odwagi, bałam się, że nie wyjdzie ... całkiem niepotrzebnie :-). Suflet wyrósł pięknie, w środku był puszysty, delikatny, wilgotny i meeeeega czekoladowy. Jesli trzymamy sie przepisu nie ma opcji żeby nie wyszedł :-). Dodatek chili dodaje mu pikanterii :-) Od wczoraj, to zdecydowanie mój ulubiony deser, z lodami ... bajka :-)
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 25
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 69
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 30
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 35
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 24
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 25
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 69
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 30
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 35
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 24
Składniki
Śmietankę należy zagotować z cukrem. Zestawić z ognia i wsypać do niej posiekaną czekoladę. Wymieszać łyżką do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do letniej masy czekoladowej i wymieszać do połączenia składników. Białka ubić z solą do otrzymania prawie sztywnej konsystencji.1/3 białek dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Dodać resztę białek i wymieszać bardzo delikatnie, tylko do uzyskania jednolitego koloru, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Kokilki wczesniej należy wysmarowac masłem do samych brzegów i obsypać cukrem, którego nadmiar należy usunąć. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Mase czekoladową przelać do kokilek (prawie po same brzegi), wstawić do piekarnika i po 30 s zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec ok. 13-15 min. Nie dłużej, ponieważ suflet za bardzo się wysuszy. Suflety wyjąć z piekarnika, oprószyć cukrem pudrem i podawać odrazu, ponieważ suflet szybko opada. Można podawać z gałką ulubionych lodów. Smacznego :-)