Do góry

Desery Przepis na:

super zdrowe ciasto wysokobłonnikowe (bez miksera)

super zdrowe ciasto wysokobłonnikowe (bez miksera)

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8452

Dodano:

Odsłon: 35202

Zdrowsza wersja słodyczy, jest bardzo sycące, wilgotne, najlepsze na drugi dzień. Ciasto można przygotować również w formie muffinek (wyjdzie ich około 20 sztuk).

Składniki

  • 2 szklanki mąki orkiszowej, 2 jaja
  • 1 szklanka mleka (250 ml), 2 duże soczyste jabłka
  • 2 średnie marchewki, 100 gramów orzechów (możemy pomieszać włoskie z laskowymi)
  • 0,5 szklanki płatków owsianych (mogą być błyskawiczne), 50 gramów rodzynek
  • 100 gramów zielonego siemienia lnianego (może być odtłuszczone), 50 gramów suszonej żurawiny
  • 1 szklanka brązowego cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta dodajcie jeszcze 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 - 1 płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sody, szczypta soli
  • polewa: 60 gramów gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju lub oliwy lub masła extra
  • ulubione bakalie
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzechy posiekać (część drobno, część średnio).
    UWAGA: W celu wydobycia smaku można podprażyć je przez 3 minuty na suchej patelni na sporym ogniu.
    Jabłka i marchewkę obrać ze skórek, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
    Przygotować rodzynki, żurawinę, siemię zmielić jeśli macie w całości (ja użyłam młynka do mielenia kawy).
    Do dużej miski wsypać mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sodę, sól, płatki owsiane, cynamon (opcjonalnie) i siemię, wymieszać łyżką.
    Wsypać cukier, wymieszać.

  2. Następnie dodać bakalie, ponownie wymieszać.
    Potem wrzucić starte jabłka i marchewkę, wlać mleko, wbić jaja, wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
    UWAGA: Jeśli płyny nie zebrały całej suchej masy wbić jeszcze jedno jajo lub dolać odrobinę mleka.
    Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 40 minut(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Ciasto zaraz po upieczeniu można wyjąć na blat, ostudzić do temp. pokojowej.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem lub oliwą, udekorować ciasto, posypać bakaliami.

    Trzymać w temperaturze pokojowej, najlepiej przykryte lnianą ściereczką lub ewentualnie folią aluminiową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń