Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Surówka z białej kapusty i boczku"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Główkę białej kapusty oczyść z wierzchnich liści, a następnie cienko poszatkuj. Oprósz solą, odstaw na kilkanaście minut. Gdy kapusta puści sok, odciśnij ją dobrze rękoma.
Boczek pokrój w plasterki, a następie w kosteczkę. Wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię, wytop skwarki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przepłucz i osusz garść kiełków. Natkę umyj, osusz, drobno posiekaj.
Wymieszaj w misce kapustę z cebulą i kiełkami. Dodaj olej utarty z cukrem oraz octem. Na koniec surówkę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozłóż porcje do miseczek lub na talerze. Przed podaniem posyp wysmażonym boczkiem oraz posiekaną natką.
Czas ok. 25 min; porcja – 230 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety