Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Surówka z kiszonych buraków"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 112
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 112
Składniki
Jabłka obierz i zetrzyj z burakami na tarce.Wymieszaj z olejem i jogurtem, dopraw miodem. Kiszone buraki możesz przygotować sama.
W tym celu obierz je ze skórki, umyj i umieść w litrowym słoju.
Dodaj ząbek czosnku i zalej przegotowaną letnią posoloną wodą (pół płaskiej łyżeczki soli na pół litra wody). Dodaj pół kromki chleba razowego.
Ważne, by nie „pływały”, bo wda się pleśń. Wstaw do słoika np. szklankę, która obciąży buraki. Zakwas odstaw na 3–4 dni w ciepłe miejsce. Potem sok zlej i przechowuj w lodówce (dobra baza do barszczu), buraki wykorzystaj do surówek.Źródło: Show