Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1321
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 228
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1321
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 228
Składniki
Przygotuj formę keksówkę i wyłóż ją w całości papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z drożdżami. Dodać cukier, letnie mleko oraz jajka. Na początku ciasto wymieszać szpatułką. Następnie czynność wyrabiania, kontynuować ręcznie. Wyrobić, aż ciasto będzie elastyczne, pod koniec wlewać stopniowo roztopione masło. Ciasto wchłonie całkowicie tłuszcz. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie chwilę wyrobić i rozwałkować ciasto na prostokąt. 40 x 50 cm. Kroić nożem wzdłuż krótszego boku na prostokąty. Mnie wyszło siedem prostokątów. Każdy posypać pokruszoną chałwą. Złożyć na pół i układać na sztorc w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Formę włożyć do letniego piekarnika. Nastawić do temp. 180*C. Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę, zaczynamy odliczać pół godziny. Tyle ma się piec. Zalecam ustawić grzanie ''dół'' bez termoobiegu.