Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 144
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104501
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 334
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9030
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 144
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104501
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 334
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9030
Składniki
Przygotuj formę keksówkę i wyłóż ją w całości papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z drożdżami. Dodać cukier, letnie mleko oraz jajka. Na początku ciasto wymieszać szpatułką. Następnie czynność wyrabiania, kontynuować ręcznie. Wyrobić, aż ciasto będzie elastyczne, pod koniec wlewać stopniowo roztopione masło. Ciasto wchłonie całkowicie tłuszcz. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie chwilę wyrobić i rozwałkować ciasto na prostokąt. 40 x 50 cm. Kroić nożem wzdłuż krótszego boku na prostokąty. Mnie wyszło siedem prostokątów. Każdy posypać pokruszoną chałwą. Złożyć na pół i układać na sztorc w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Formę włożyć do letniego piekarnika. Nastawić do temp. 180*C. Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę, zaczynamy odliczać pół godziny. Tyle ma się piec. Zalecam ustawić grzanie ''dół'' bez termoobiegu.