Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Świąteczna galareta"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Do ciepłego bulionu (z kostki) wsyp żelatynę, poczekaj, aż napęcznieje (ok. 10 minut). Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż proszek całkowicie się rozpuści.
Do rozpuszczonej w bulionie żelatyny dodaj łyżkę białego octu winnego oraz wino deserowe (białe). Naczynie zdejmij z ognia, przestudź powstałą galaretę, a następnie dopraw ją do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Jajka przepiórcze wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj na twardo (3-5 minut). Wrzuć do naczynia z zimną wodą, dodaj odrobinę octu. Odstaw na kilka minut, a następnie obierz jajka ze skorupek.
Pomidorki (rzymskie, z gałązki lub koktajlowe) opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz ręczniczkiem. Jeśli chcesz, większe sztuki możesz przekroić na połówki lub ćwiartki.
Kukurydzę odlej z zalewy, przepłucz na sicie zimną wodą, pozostaw do osączenia. Odlej kapary. Opłucz i osusz kilka gałązek natki. Przygotuj formę do baby, posmaruj ją olejem, wlej część galaret. Wrzuć natkę i jajka, odstaw.
Gdy galareta stężeje, wsyp kukurydzę. Zalej kolejną warstwą galarety i ostudź. Na koniec włóż pomidorki oraz kapary. Zalej resztą galarety, odstaw do lodówki.Źródło: Świat kobiety