Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne ciasto - przepis

Świąteczne ciasto - przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3329

Dodano:

Odsłon: 49497

Pyszne ciasto o wielu smakach - ilovebake.pl

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO: 350 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 350 g cukru pudru 6 jajek 350 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki barwnika czerwonego w płynie 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki maku
  • SKŁADNIKI NA KREM: 250 g sera białego, mielonego
  • 250 g serka mascarpone 180 g masła, miękkiego
  • 250 g cukru pudru 1 budyń waniliowy, proszek 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka soku z cytryny
  • DODATKOWO: 0,5 szklanki śmietanki 30 %
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy czerwony barwnik, do drugiej mak, natomiast trzecią część łączymy z cynamonem oraz kakao. Każdą część pieczemy w tortownicy o śr. 24-26 cm w temp. 180 C przez około 20 min. do tzw. suchego patyczka. Każdy płat studzimy.
    Masło, ser biały, mascarpone, przesiany cukier puder przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy rozpuszczony w mleku proszek budyniowy i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia masy. Pod koniec łączymy z wanilią oraz sokiem z cytryny.
    Na kakaowy blat ułożony w tortownicy wylewamy 1/2 kremu, następnie przykrywamy makowym blatem, który lekko dociskamy. Wylewamy ostatnią część kremu i przykrywamy różowym blatem. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śmietankę ubijamy na sztywno i smarujemy wierzch ciasta, zaraz przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://ilovebake.pl

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 12 kwietnia 2014 Rzeczywiście wygląda pięknie,ponieważ niezbyt lubię sztuczne barwniki spróbuję zastąpić go sokiem z buraka,efekt koloryzacji powinien być ten sam...zobaczymy:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń