Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne desery w wersji normalnej i wegetariańskiej

Świąteczne desery w wersji normalnej i wegetariańskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 343 Ocena: 6548

Dodano:

Odsłon: 874

Bardzo smaczne i malo pracochlonne 3 desery. Dwa z nich - mus czekoladowy z mango i krem kasztanowy w zaleznosci od skladników w wersji normalnej i wegetariańskiej - aby nikt nie byl pokrzywdzony i wszyscy mogli rozkoszowac sie tymi samymi specjalami, trzeci deser natomiast w wersji light.

Składniki

  • MUS CZEKOLADOWY Z MANGO:
  • 2 dojrzałe mango
  • 1/4 łyżeczki mielonej wanilii
  • 1 opakowanie agaru/żelatyny
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 140 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 250 g śmietany/ jedwabnego tofu
  • 80 ml jogurtu naturalnego/sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • LEKKI SERNIK Z MALINOWĄ MARMOLADĄ:
  • 60 g płatków owsianych
  • 10 g kakao
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 180 g mrożonych malin
  • 3 łyżki nasion chia
  • 250 g chudego twarogu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 50 g mrożonych malin do ozdoby
  • KREM KASZTANOWY Z OWOCEM SHARON:
  • 250 g mrożonego kremu kasztanowego
  • 125 ml śmietany/śmietany roślinnej
  • 3 ciastczka cynamonowe (ok. 90 g)
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżeczki espresso
  • 2 owoce kaki (sharon)
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Świąteczne desery w wersji normalnej i wegetariańskiej

Przygotowanie

  1. Mus czekoladowy z mango:
    Najpierw przygotowac przecier z mango. Obrac mango i pokroic na kawalki, z wiekszych kawalków wyciac foremka kilka gwiazdek do dekoracji.
    Mango zblendowac z wanilia, przygotowac zelatyne lub agar agar, dodac do musu i jeszcze raz wszystko zblendowac do uzyskania kremowej masy. W razie potrzeby doprawic syropem klonowym.
    Posiekac czekolade i rozpuscic w kapieli wodnej. Smietane (lub jedwabne tofu) , jogurt (lub jogurt sojowy), przyprawe do piernika i czekolade blendowac tak dlugo, az powstanie kremowa masa.
    Ulozyc mus czekoladowy na zmiane z przecierem mango w 4 szklankach i udekorowac wedlug uznania.

  2. Przed podaniem wstawic na co najmniej godzine do lodówki.

  3. Lekki sernik z malinową marmoladą
    Wymieszac platki owsiane, kakao i syrop klonowy, az powstanie blyszczaca, krucha masa. Rozlozyc na spodzie czterech szklanek lekko dociskajac.
    180 g mrożonych malin podgrzac na malej patelni z 3 łyzkami wody, dodac nasiona chia i gotowac na srednim ogniu przez ok. 10 minut, mieszajac, az masa zgestnieje. Polowe dzemu wlozyc do szklanek.
    Wymieszac twaróg, jogurt, syrop klonowy i cukier waniliowy i ulozyc na dzemie malinowym. Ozdobic mrozonymi malinami.
    Reszte dzemu wymieszac z kremem twarogowym i ulozyc na wierzchu.

  4. Przed podaniem schlodzic deser przez co najmniej 2 godziny w lodówce.

  5. Krem kasztanowy z owocem sharon
    Pokruszyc ciasteczka cynamonowe i wymieszac z platkami owsianymi i espresso. Obrac kaki i wyciac foremka gwiazdki do ozdoby, reszte owoców pokroic w drobna kostke.
    Krem kasztanowy wlozyc do miski i delikatnie zmiazdzyc widelcem. Dodac śmietane i energicznie mieszac trzepaczka, az powstanie gladka masa.
    Ukladac w 4 szklankach warstwami pokruszone ciasteczka, krem kasztanowy i kostki owoców. Ozdobic wedlug uznania.

  6. Przed podaniem wstawic do lodówki do schlodzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń