Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie ozdobą stołu. Kulki robię co dwa lata, w tym roku też będą.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1055
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5610
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8734
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18034
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1055
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5610
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8734
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18034
Składniki
Figi zalać gorącą wodą na 5-10 minut, potem odlać wodę.
W figach minimalnie ściąć górę i w środek włożyć połówkę orzecha.
Herbatniki pokruszyć prawie na pył.
W saganku na wolnym ogniu zagotować śmietankę i od razu zdjąć z ognia.
Dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
Gdy lekko przestygnie, partiami wsypywać herbatniki, mieszając.
Łyżką nabierać kawałki ciasta czekoladowego, lekko spłaszczyć w dłoniach, nałożyć figę z orzechem i zamknąć ciasto, tworząc kulkę.
Potem wszystkie kulki obtoczyć w kokosie.
Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Przed podaniem każdą kulkę pokroić na 2- 4 części.