Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma lepszego sposobu na zainteresowanie dzieciaków gotowaniem niż odrobina zabawy w kuchni, a według mnie jednym z najlepszych wspólnych zajęć jest zdobienie świątecznych wypieków. Pierniczki są pachnące i korzenne, lukier słodki, a mięta, soki i kakao dodają im charakteru.
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1254
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1680
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 558
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 328
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1254
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1680
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 558
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 328
Składniki
Przygotowanie pierniczków rozpocznij od syropu miodowego. Masło oraz miód dodaj do garnka. Podgrzewaj, stale mieszając, aż masło się rozpuści i razem z miodem utworzy gęsty płyn. Odstaw do wystudzenia.
Do przesianej mąki dodaj sodę oczyszczoną i przyprawy. Wymieszaj do równomiernego rozprowadzenia przypraw w mąće.
Do produktów suchych dodaj wystudzony syrop; wymieszaj masę drewnianą łyżką.
Do miski dodaj duże jajko i wyrabiaj całość dłonią do uzyskania zwartej masy. Jeśli ciasto za bardzo się klei, odstaw je na chwilę do lodówki.
Związane ciasto wyłóż na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez maksymalnie dwie minuty. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw do na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wyłóż ponownie na podsypany mąką blat; oprósz też wierzch ciasta i wałek. Rozgnieć wstępnie ciasto, a następne rozwałkuj ja na grubość ok. 0.5 cm.
Wycinaj pierniczki, używając ulubionych foremek do ciasta, i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odrzucone skrawki ciasta uformuj ponownie w kulę i odłóż na chwilę do lodówki, by schłodziło się przez formowaniem następnej porcji pierniczków.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160oC (z termoobiegiem) lub 180oC (w funkcji góra dół) przez 9-10 minut.
Odstaw pierniczki na kratkę do wystudzenia.
Po przestudzeniu udekoruj pierniczki lukrem, używając rękawa cukierniczego, woreczka foliowego lub drewnianego patyczka. W podstawowej wersji, lukier przygotuj przez dodanie do cukru pudru małej ilości wody lub soku z cytryny i rozmieszanie go na gęstą masę. Do zabarwienia lukru użyj soków owocowych (np. malinowego, pomarańczowego lub jagodowego), suchych dodatków (np. kakao lub kurkumy) albo zblendowanych ziół (np. mięty).
Gotowe pierniczki przechowuj w zamkniętym opakowaniu.
Smacznego!