Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne ślimaczki makowe

Świąteczne ślimaczki makowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 915 Ocena: 10662

Dodano:

Odsłon: 1330

Drożdżówka, z makiem która zawsze wychodzi jest wilgotna i bardzo długa świeża.

Składniki

  • Porcja na 2 blaszki 35 cm x 25 cm
  • 1 ½ kg maki pszennej
  • 1 kostka drożdży świeżych
  • 1 kostka margaryny Kasi
  • 9 jajek
  • 1 ½ szk. cukru
  • 2 ½ szk. mleka
  • 850 g masy makowej w puszce
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Świąteczne ślimaczki makowe

Przygotowanie

  1. 1. Mleko podgrzać, masło rozpuścić, drożdże rozkruszyć do naczynia, wsypać 1 łyżkę mąki, jedną łyżeczkę cukru, wlać ½ szk. mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

  2. 2. Trzy całe jajka i sześć żółtek (białka zostawiamy na później) utrzeć z 1 ½ szk. cukru, dodać letnie mleko, rozpuszczoną margarynę oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiając ciasto wsypujemy stopniowo mąkę.

  3. 3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy masę makową wymieszaną z ubitą pianą z sześciu białek, następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blaszkę krojoną częścią do góry.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30- 45 minut w 180 °C.

  4. 5. Gotowe.
    6. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń