Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówka, z makiem która zawsze wychodzi jest wilgotna i bardzo długa świeża.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5263
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11681
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5047
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1292
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5263
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11681
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5047
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1292
Składniki
1. Mleko podgrzać, masło rozpuścić, drożdże rozkruszyć do naczynia, wsypać 1 łyżkę mąki, jedną łyżeczkę cukru, wlać ½ szk. mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2. Trzy całe jajka i sześć żółtek (białka zostawiamy na później) utrzeć z 1 ½ szk. cukru, dodać letnie mleko, rozpuszczoną margarynę oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiając ciasto wsypujemy stopniowo mąkę.
3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy masę makową wymieszaną z ubitą pianą z sześciu białek, następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blaszkę krojoną częścią do góry. 4. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30- 45 minut w 180 °C.
5. Gotowe. 6. Smacznego.