Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybki i prosty przepis na piernik, z każdym dniem smakuje lepiej.
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno.
Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy olej, miód, śmietanę wymieszaną z sodą i proszkiem, mąkę oraz przyprawę do piernika, mieszamy całość mikserem. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej formy tu okrągła, ale najlepiej prostokątnej ok 28/30cm , bo wyrośnie wysoki.
Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka, można po ok. 40 min. zmniejszyć do 160 stopni, tak by się przepiekł, ale nie spalił.
Po wyjęciu z piekarnika, przecinamy jeszcze ciepły, ale nie gorący i smarujemy powidłami śliwkowymi.
Ten w tortownicy wyszedł bardzo wysoki, więc przecięłam dwa razy.
Upiekłam jeszcze drugi w prostokątnej formie i przekroiłam raz.
Polewa: Do garnuszka wlewamy trochę wody, by przykryć dno, wsypujemy połamaną na kostki czekoladę i delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady, tak by się nie przypaliła, dodajemy cukier puder i polewamy piernik.
Można posypać dowolną posypką lub zostawić samą czekoladę.
Ten piernik można jeść tydzień i dłużej, a z każdym dniem jest coraz lepszy.
Ten piernik króluje na moim stole świątecznym jest przepyszny. Uwielbiają go...
Odsłon: 1482
Tradycyjna libańska sałatka Tabbouleh to zdrowa wegańska przystawka z kaszą b...
Odsłon: 50
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 719
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4404
Same pyszności na talerzu. Polecam :)
Odsłon: 41
Tradycyjna libańska sałatka Tabbouleh to zdrowa wegańska przystawka z kaszą b...
Odsłon: 50
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 719
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4404
Same pyszności na talerzu. Polecam :)
Odsłon: 41
Składniki
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy olej, miód, śmietanę wymieszaną z sodą i proszkiem, mąkę oraz przyprawę do piernika, mieszamy całość mikserem. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej formy tu okrągła, ale najlepiej prostokątnej ok 28/30cm , bo wyrośnie wysoki.
Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka, można po ok. 40 min. zmniejszyć do 160 stopni, tak by się przepiekł, ale nie spalił. Po wyjęciu z piekarnika, przecinamy jeszcze ciepły, ale nie gorący i smarujemy powidłami śliwkowymi. Ten w tortownicy wyszedł bardzo wysoki, więc przecięłam dwa razy.
Upiekłam jeszcze drugi w prostokątnej formie i przekroiłam raz. Polewa: Do garnuszka wlewamy trochę wody, by przykryć dno, wsypujemy połamaną na kostki czekoladę i delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady, tak by się nie przypaliła, dodajemy cukier puder i polewamy piernik. Można posypać dowolną posypką lub zostawić samą czekoladę. Ten piernik można jeść tydzień i dłużej, a z każdym dniem jest coraz lepszy.
Przepisy Desery
Desery
Sernik na zimno z frużeliną truskawkową
Desery
Świąteczny torcik makowy
Desery
Tort ze świeżymi wiśniami i pianką wiśniową
Desery
Błyskawiczne ciastka serkiem i borówkami
Sernik na zimno z frużeliną truskawkową
takie typowo letnie ciasto
Odsłon: 2
Świąteczny torcik makowy
Przedstawiam przepis na świąteczny torcik makowy, który co roku gości na nasz...
Odsłon: 8