Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski przepis na Świąteczny stół.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119292
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8939
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3220
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 3118
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119292
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8939
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3220
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 3118
Składniki
Wykonanie: Miód, cukier, smalec rozpuścić w rondelku na małym ogniu, wsypać kakao, szczyptę soli, cynamon, przyprawę do piernika- uważać aby nie zagotować. Gdy masa lekko ostygnie dodać, proszek do pieczenia, mąkę stale mieszając, wbić jajko. Wymieszać, wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i jedną część wyłożyć do przygotowanej formy.
Posmarować powidłem, posypać orzechami i przykryć drugą połową ciasta. Nakłuć widelcem, posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić na piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i piec około 45 minut. Po upieczeniu nakryć ściereczką i odstawić najlepiej na kilka dni.