Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny piernik z orzechami

Świąteczny piernik z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2421 Ocena: 15993

Dodano:

Odsłon: 4807

Staropolski przepis na Świąteczny stół.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Miód, cukier, smalec rozpuścić w rondelku na małym ogniu, wsypać kakao, szczyptę soli, cynamon, przyprawę do piernika- uważać aby nie zagotować. Gdy masa lekko ostygnie dodać, proszek do pieczenia, mąkę stale mieszając, wbić jajko. Wymieszać, wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i jedną część wyłożyć do przygotowanej formy.

  2. Posmarować powidłem, posypać orzechami i przykryć drugą połową ciasta. Nakłuć widelcem, posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi.

  3. Wstawić na piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i piec około 45 minut. Po upieczeniu nakryć ściereczką i odstawić najlepiej na kilka dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń