Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na syrop z orzechów laskowych. Syrop jest świetnym dodatkiem do wypieków, kremów, deserów i kawy.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 504
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1554
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8958
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 504
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1554
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8958
Składniki
Orzechy wsadzamy do woreczka i za pomocą tłuczka rozdrabniamy na małe kawałki, lub siekamy nożem. Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy rozdrobnione orzechy i na małym grzaniu kuchenki gotujemy około 50-60 minut od czasu, do czasu mieszając. Po tym czasie trochę wody odparuje i syrop zgęstnieje. Odcedzamy przez sito, aby oddzielić syrop od orzechów. Przelewamy jeszcze ciepły syrop do buteleczek lub słoiczków.
Uwagi: Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Orzechów nie wyrzucamy. Można je wykorzystać do ciast i deserów, lub po prostu zjeść.