Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szafranowa babka na drożdżach"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14064
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1619
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15996
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6441
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14064
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1619
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15996
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6441
Składniki
Szafran namocz w spirytusie. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. W mące zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże, wsyp łyżkę cukru, wlej połowę mleka, przemieszaj z odrobiną mąki. Odstaw na 15 minut.
Masło stop. Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj do niego resztę cukru i cukier waniliowy. Wlej pozostałe mleko, dołóż żółtka. Wyrób. Pod koniec dodaj masło i szafran. Odstaw na godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie zagnieć.
Dwie foremki posmaruj masłem, oprósz mąką, napełnij ciastem. Pozostaw w cieple, aby podrosło. Piecz 50 min w 180°C. Posyp cukrem pudrem.
16 porcji ok. 2 godz. 50 minŹródło: Naj