Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szafranowa babka na drożdżach"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 54
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 54
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Szafran namocz w spirytusie. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. W mące zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże, wsyp łyżkę cukru, wlej połowę mleka, przemieszaj z odrobiną mąki. Odstaw na 15 minut.
Masło stop. Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj do niego resztę cukru i cukier waniliowy. Wlej pozostałe mleko, dołóż żółtka. Wyrób. Pod koniec dodaj masło i szafran. Odstaw na godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie zagnieć.
Dwie foremki posmaruj masłem, oprósz mąką, napełnij ciastem. Pozostaw w cieple, aby podrosło. Piecz 50 min w 180°C. Posyp cukrem pudrem.
16 porcji ok. 2 godz. 50 minŹródło: Naj