Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 5183
Dodano: 11.11.2012
Odsłon: 15967
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mleko, miksujemy. Dodajemy olej, ubijamy mikserem, az skladniki sie polacza. Make mieszamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo wsypujemy do masy jajecznej, mieszamy drewniana lyzka, az do polaczenia sie skladnikow. Mase wlewamy do natluszczonej, duzej blaszki (ok 30x40), piec w temperaturze 180 stopni ok 10 minut, do zrumienienia. Wystudzic.
Do garnka wlac 50 ml wody i wsypac 500g cukru, na bardzo wolnym ogniu rozpuszczac cukier. W miedzyczasie ubic na sztywna piane bialka (po obroceniu miski do gory nogami piana nie moze z niej wypasc). Kiedy cukier sie rozpusci i w masie zaczna pojawiac sie duze, biale bable, wlac wrzaca mase cukrowa do bialek, jednoczesnie ubijajac mikserem. Ubijac piane z cukrem rowne 15 minut na najwyzszych obrotach. Po tym czasie piane wylozyc na ciasto, wyrownac i wlozyc do nagrzanego do 180 stopni, WYLACZONEGO piekarnika, zamknac drzwiczki i suszyc ciasto ok 15 min (wierzch ma byc bialy, piana powinna sie oddzielac od scianek blaszki- jesli sie tak nie dzieje, wlaczyc piekarnik na 120 stopni i jeszcze chwile zapiekac).
Wystudzone ciasto polac rozpuszczona czekolada (na wolnym ogniu rozpuscic polamana czekolade z mlekiem i olejem).
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

palooka 12 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Fajne ciacho. Chętnie zrobię.1 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 11 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Wygląda bardzo zachęcająco :-) jak ptasie mleczko na biszkopcie, koniecznie do wypróbowania :-)1 Kto głosował? | Odpowiedz