Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 576

Dodano:

Odsłon: 4966

Dla smakoszy jabłek :).

Składniki

  • 500 g mąki pszennej do ciast
  • 1 kostka (250 g) margaryny (Kasia)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 kg jabłek średnio kwaśnych
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • cynamon i wanilia do jabłek
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy ciasto. Odcinamy 1/3 ciasta i wkładamy ją do lodówki aby się schłodziło. Z reszty ciasta formujemy na blaszce spód ciasta (blaszka musi być posmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą). Ścieramy jabłka na tarce, dodajemy cynamon i wanilię (ilość zależna od gustu). Jabłek nie gotujemy. Przygotowane jabłka układamy na kruchym spodzie. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkujemy je i przykrywamy nim ciasto (można też zetrzeć ciasto). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Polecam też podawanie szarlotki na ciepło z lodami waniliowymi ;).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kudlata_ak 19 listopada 2014 Jeśli ktoś chcę dodać bardzo dużą ilość startych jabłek, to niech do jabłek doda 2 łyżki bułki tartej i dobrze wymiesza. Bułka wchłonie nadmiar soku z jabłek i ciasto nie będzie rozmokłe i nie dopieczone ;).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń