Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 446 Ocena: 6462
Dodano: 04.07.2018
Odsłon: 4681
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Białka oddzielić od żółtek. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, ekstraktu waniliowego, żółtek i masła zagnieść ciasto. 2/3 wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i wylepić dno. Ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C 15 minut. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i dać na 1/2 godziny do zamrażarki. Papierówki umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce na ostrzach do szatkowania ogórków, czy kapusty. Uniknie się wtedy puszczania zbędnego soku. Posypać cynamonem. Jest to konieczne, gdyż jabłka szybko ciemnieją.
Starte jabłka wyłożyć na ciasto. Na nie ubitą na sztywno pianę z czterema łyżkami cukru. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce. Posypać wiórki równo na całym cieście. Piec 30-35 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

SlodkoSlodka83 04 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszna :-)Odpowiedzi: 1 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 04 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam ciasta z jabłkami <3 Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

basiliana 04 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Wygląda pięknie i pysznie:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 04 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Z mąką kukurydzianą jeszcze nie jadłam, musi być pyszna ;-D Odpowiedzi: 2 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 04 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Pycha! z pierwszych papierowek zrobilas ? Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz