Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka.

Szarlotka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 2535

Dodano:

Odsłon: 1222

Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi.

Składniki

  • -Mąka - 4 szklanki
  • -Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • -Cukier - 3/4 szklanki
  • -Cukier waniliowy - 1 szt
  • -Jajka - 2 szt
  • -Żółtka - 2 szt
  • -Margaryna - 3/4 kostki
  • -Kwaśna śmietana - 4 łyżki
  • -Jabłka - 2 kg
  • -Bułka tarta - 4 łyżki
  • -Cukier waniliowy - 1 szt
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i posiekać nożem.
    Dodać jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i zarobić ciasto.
    Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut.

  2. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok.
    Wymieszać z cukrem waniliowym i bułką tartą.

  3. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
    Na ciasto wyłożyć nadzienie z jabłek. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na jabłka.
    Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 45 minut.
    Posypać cukrem pudrem.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń