Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 379

Pyszna szarlotka na każdą okazję.

Składniki

  • mąka - 400 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 0,5 szklanki
  • cukier waniliowy
  • jaja - 4 szt.
  • gęsta smietana - 2 łyżki
  • jabłka - 2 kg
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • cukier puder - 3/4 szklanki
  • szczypta soli
  • masło - 200 g
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy, zimne masło, dokładnie wysiekać nożem. Dodać żółtka i śmietanę, wyrobić ciasto.
    1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika, pozostałą część wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. przez około 15 minut.

  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, pod koniec ubijania utrwalić cukrem pudrem.
    Jabłka wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód, posypać lekko cynamonem, następnie wyłożyć pianę z białek. Na koniec zetrzeć zamrożoną część ciasta na tarce o grubych oczkach.
    Piec około 50 minut w 180 stopniach. Udekorować cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń