Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 7396

Dodano:

Odsłon: 1337

To typowo jesienne ciasto. Jest bardzo łatwa w zrobieniu i poradzą sobie z nią osoby, które rzadko pieką.

Składniki

  • 200 g. masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 3 płaskie szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 dużych jabłek szarej renety
  • 1 łyżka cynamonu, cukier puder do posypania ciasta
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka

Przygotowanie

  1. Przygotuj formę o wymiarach 25/25

    Masło roztopić, następnie lekko przestudzić. Wsypać cukier, wlać esencję waniliową, wbić jajko. Wymieszać łyżką i stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać ręką, ma powstać zwarta całość, którą trzeba podzielić na dwie części. Jedną część owijamy we folię i wkładamy do zamrażarki, druga wylepiamy dno formy do pieczenia i nakłuwamy widelcem.

    Jabłka opieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cynamonem. Wykładamy na ciasto. Na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta.

    Pieczemy 40 minut w 170*
    Przez pierwsze 20 minut pieczemy góra dół, następnie tylko dół.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń