Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2610 Ocena: 20686

Dodano:

Odsłon: 13478

Ta szarlotka zawsze się udaje.

Składniki

  • Składniki na jabłka:
  • Jabłko kwaśne (np. reneta) 1 ½ kg
  • Cukier 5 łyżek
  • Cynamon mielony ½ łyżeczki
  • Składniki na ciasto kruche:
  • Mąka pszenna 30 dag
  • Masło schłodzone 25 dag
  • Proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
  • Cukier 5 łyżek
  • Cukier waniliowy 1 łyżka
  • Jajko 1 szt.
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka

Przygotowanie

  1. Przygotowanie jabłek:
    Jabłka obrać, pokroić w plasterki usuwając gniazdka nasienne. Włożyć do garnka, posypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Smażyć na wolnym ogniu przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Po usmażeniu odłożyć do wystygnięcia.
    Wykonanie ciasta kruchego:
    Wszystkie składniki na ciasto razem połączyć i dobrze wyrobić ręką lub mikserem. Następie ciasto podzielić na dwie równe części i odłożyć do zamrażarki na 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i wyłożyć spód blaszki o wymiarach 24x28cm.

  2. Następnie wyłożyć równomiernie przygotowane jabłka. Drugą część ciasta zetrzeć na wyłożone jabłka na tarce o grubych oczkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut do zrumienienia. Po upieczeniu place ostudzić i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń