Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka gryczana

Szarlotka gryczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 2318 Ocena: 14647

Dodano:

Odsłon: 1312

Staropolski przepis na smaczną szarlotkę.

Składniki

  • Jabłka winne 4 szt.
  • Mąka gryczana 10 kopiatych łyżek
  • Otręby gryczane 10 kopiatych łyżek
  • Masło 175 gram (dobrze schłodzone)
  • Cukier 2 łyżki
  • Cynamon
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Otręby, mąkę i cukier razem mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy dobrze masłem i wykładamy przygotowaną mieszankę. Następnie układamy jabłka i oprószamy cynamonem. Na wierz ścieramy na tarce o grubych oczkach dobrze schłodzone masło. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni na niskim poziomie piekarnika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń