Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu polecam :-)
Przepis dnia
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 93
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 83
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 93
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 83
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 86
Składniki
CIASTO KRUCHE: wszystkie składniki szybko zagnieść i podzielić ciasto na 2 części - 2/3 i 1/3. Większą część ciasta ułożyć w posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy.
MASA JABŁKOWA: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce i przesmażyć. Do przesmażonych jabłek dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon -wymieszać i przestudzić. Gdy masa jabłkowa będzie prawie zimna przełożyć ją do tortownicy, następnie na jabłka zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temperaturze 160°- 170° ok 50 minut.
LODY: Rodzynki zalać alkoholem (najlepiej dzień wcześniej). Żółtka z 3 łyżkami śmietany, cukrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym ubijać na parze tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Następnie wyjąć z kąpieli wodnej i ubijać na zimno. Gdy masa będzie już zimna, resztę śmietany ubić na sztywno i dodać do masy. Dodać również nasączone rodzynki, pokrojoną w kostkę czekoladę i drobno posiekane orzechy - wymieszać, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić.
W moim wykonaniu deser podany był z bitą śmietaną i polewą czekoladową. SMACZNEGO!!!