Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 3043

Dodano:

Odsłon: 10290

Przepis na szarlotkę na kruchym cieście

Składniki

  • 2kg jabłek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ½ szklanki cukru
  • cukier puder do posypania
  • 1 łyżka masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szarlotka na kruchym cieście

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z dodatkiem cynamonu i ½ szklaną cukru.

    Z chłodnego masła, mąki, cukru i jajek oraz odrobiną soli zagnieść ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około godziny. Ciasto musi się porządnie schłodzić aby można było zetrzeć na tarce (można też ciasto schłodzić w lodówce i rozwałkować).
    Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i jedną część ciasta ścieramy na spód i podpiekamy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód ciasta, posypujemy bułkę tartą, na które następnie wykładamy jabłka. Na jabłka trzemy druga część ciasta.
    Ciasto pieczemy jeszcze przez ok 40 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń