Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94184
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1891
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5707
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5692
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94184
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1891
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5707
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5692
Składniki
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Dwoma nożami rozdrobnić masło na mniejsze kawałki. Żółtka oddzielić od białek. Białka włożyć do lodówki, a żółtka dodać do ciasta. Wszystko razem połączyć za pomocą noży, a następnie rękoma zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie już jednolitą kulą należy podzielić ją na dwie części. Jedną część schować do lodówki. A drugą pozostawić na stolnicy. Blaszkę do ciasta wysmarować margaryną i na spód wyłożyć papier śniadaniowy. Ciasto kroić ostrym nożem na plastry i układać na blaszce, jeden obok drugiego ( lekko dociskając) ,aż cały spód blaszki będzie pokryty ciastem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku z jabłek ( ja robię to rękoma, ale można użyć durszlaka i czymś docisnąć, aby sok wypłynął). Odciśnięte jabłka rozłożyć na cieście. Z białek ubić sztywną pianę. Pianę wyłożyć na ciasto. Z lodówki wyjąć drugą część ciasta i skubiąc rękom kłaść na pianę kruszonki z ciasta. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Dwoma nożami rozdrobnić masło na mniejsze kawałki. Żółtka oddzielić od białek. Białka włożyć do lodówki, a żółtka dodać do ciasta. Wszystko razem połączyć za pomocą noży, a następnie rękoma zagnieść ciasto.
Gdy ciasto będzie już jednolitą kulą należy podzielić ją na dwie części. Jedną część schować do lodówki. A drugą pozostawić na stolnicy. Blaszkę do ciasta wysmarować margaryną i na spód wyłożyć papier śniadaniowy.
Ciasto kroić ostrym nożem na plastry i układać na blaszce, jeden obok drugiego ( lekko dociskając) ,aż cały spód blaszki będzie pokryty ciastem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku z jabłek ( ja robię to rękoma, ale można użyć durszlaka i czymś docisnąć, aby sok wypłynął).
Odciśnięte jabłka rozłożyć na cieście. Z białek ubić sztywną pianę. Pianę wyłożyć na ciasto. Z lodówki wyjąć drugą część ciasta i skubiąc rękom kłaść na pianę kruszonki z ciasta. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C.