Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezbyt często piekę ciasta, ponieważ nie jesteśmy amatorami słodkości. Jednak kiedy najdzie nas ochota na ciacho, to lubimy kwaskowate, owocowe. Także szarlotka jest jak znalazł.
Mąkę z proszkiem przesiałam na stolnicę. Wysiekałam nożem razem z masłem. Zrobiłam w mące dołek, do którego dodałam cukier, żółtka i śmietanę. Wymieszałam składniki w dołku i stopniowo łączyłam z mąką do całkowitego połączenia się składników w jednolite ciasto. Zawinęłam ciasto w folię i odłożyłam do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrałam, starłam na tarce i przyprawiłam cynamonem. Jeśli Wasze jabłka są słodkie, można je zakwasić sokiem z cytryny.
Foremkę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Po schłodzeniu podzieliłam ciasto na 2 części w proporcjach 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowałam w kształt koła o średnicy minimalnie większej, niż foremki i ułożyłam w blaszce. Ponakłuwałam ciasto widelcem i posmarowałam białkiem. Na nie ułożyłam warstwę odciśniętych jabłek. Mniejszą część ciasta rozwałkowałam w kształt koła o średnicy foremki, ułożyłam na jabłkach i ponakłuwałam widelcem. Piekłam 40 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.
Dziś poleca się zupa ogórkowa niby zwykła a jednak niezwykła ponieważ gotowan...
Odsłon: 488
A może skusze was na inną wersję piersi z kurczaka aby nie były tylko tradycy...
Odsłon: 1947
Dziś poleca się zupa ogórkowa niby zwykła a jednak niezwykła ponieważ gotowan...
Odsłon: 488
A może skusze was na inną wersję piersi z kurczaka aby nie były tylko tradycy...
Odsłon: 1947
Składniki
Mąkę z proszkiem przesiałam na stolnicę. Wysiekałam nożem razem z masłem. Zrobiłam w mące dołek, do którego dodałam cukier, żółtka i śmietanę. Wymieszałam składniki w dołku i stopniowo łączyłam z mąką do całkowitego połączenia się składników w jednolite ciasto. Zawinęłam ciasto w folię i odłożyłam do lodówki na 30 minut. Jabłka obrałam, starłam na tarce i przyprawiłam cynamonem. Jeśli Wasze jabłka są słodkie, można je zakwasić sokiem z cytryny.
Foremkę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Po schłodzeniu podzieliłam ciasto na 2 części w proporcjach 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowałam w kształt koła o średnicy minimalnie większej, niż foremki i ułożyłam w blaszce. Ponakłuwałam ciasto widelcem i posmarowałam białkiem. Na nie ułożyłam warstwę odciśniętych jabłek. Mniejszą część ciasta rozwałkowałam w kształt koła o średnicy foremki, ułożyłam na jabłkach i ponakłuwałam widelcem. Piekłam 40 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.
Przepisy Desery
Desery
Placuszki serowe z patelni według Ewy Wachowicz
Desery
Lody śmietankowe własnej roboty
Desery
Leśny mech
Desery
Ciasto "Och i Ach"
Placuszki serowe z patelni według Ewy Wachowicz
Niewielkie placuszki serowe do przygotowania w ekspresowym tempie. Polane sos...
Odsłon: 151
Lody śmietankowe własnej roboty
Kremowe, puszyste lody śmietankowe, które bez problemu odtworzycie w swojej k...
Odsłon: 205