Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka owsiana

Szarlotka owsiana

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 88

Dodano:

Odsłon: 264

Szarlotka na kruchym cieście pszenno - owsianym, z musem jabłkowo - cukiniowym ze słoika.

Składniki

  • 1szkl. mąki tortowej
  • 1szkl. mąi owsianej
  • 1 budyń waniliowy do ciasta
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 3szkl musu jabłkowo - cukiniowego lub samego jabłkowego (ze słoika)
  • 1 budyń śmietankowy do jabłek
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę pszenną tortową, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, budyń waniliowy w proszku, cukier puder i szczyptę soli. Dodać zimne masło pokrojone na plasterki i jajko. Z podanych składników zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na kilka godzin do zamrażalki. Mus jabłkowy przełożyć do miski. Wsypać do niego budyń śmietankowy w proszku i cynamon i dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce na grubych oczkach ok. 2/3 ciasta. Na cieście rozsmarować równomiernie mus jabłkowy. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Szarlotkę piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu, ciasto wyjąć na metalową kratkę i studzić je w blaszce. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń