Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tej szarlotki użyłam nie zbyt dojrzałych papierówek. Smakuje wybornie.
Ciasto Marysieńka siostry Anastazji to wyjątkowo orzechowa propozycja, która...
Odsłon: 23088
Piernik gotowany Siostry Anastazji to idealna alternatywa dla ciasta pieczone...
Odsłon: 48223
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 314
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 314
Składniki
Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać masło, smalec i posiekać. Żółtka rozbełtać z cukrem, wylać na ciasto, dodać jeszcze śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3 i przenieść do lodówki. Wykonanie nadzienia: W między czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały , wsypać cukier z cynamonem i wymieszać. Wykonanie placka: Bułkę tartą wymieszać z cynamonem, posypać 2 łyżkami blachę posmarowaną tłuszczem. Większą część ciasta rozwałkować na stolnicy, wykleić spód i boki foremki i posypać resztą bułki tartej wymieszanej z cynamonem, ochroni to przed przedostaniem się soku na ciasto z jabłek. Na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka, przykryć mniejszą częścią rozwałkowanego ciasta, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Rogaliki z białego sera
Desery
Lekki sernik na zimno swiąteczny
Desery
Mazurek czekoladowy z czarną porzeczką.
Desery
Babka piaskowa z budyniem
Rogaliki z białego sera
Pyszne rogaliki serowe z nadzieniem z dżemu wiśniowego , idealne do popołudni...
Odsłon: 36
Lekki sernik na zimno swiąteczny
Święta wielkanocne to czas mazurków, bab i innych pysznych ciast. Uwielbiam...
Odsłon: 71