Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tej szarlotki użyłam nie zbyt dojrzałych papierówek. Smakuje wybornie.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7801
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 269
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2964
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 578
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7801
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 269
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2964
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 578
Składniki
Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać masło, smalec i posiekać. Żółtka rozbełtać z cukrem, wylać na ciasto, dodać jeszcze śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3 i przenieść do lodówki. Wykonanie nadzienia: W między czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały , wsypać cukier z cynamonem i wymieszać. Wykonanie placka: Bułkę tartą wymieszać z cynamonem, posypać 2 łyżkami blachę posmarowaną tłuszczem. Większą część ciasta rozwałkować na stolnicy, wykleić spód i boki foremki i posypać resztą bułki tartej wymieszanej z cynamonem, ochroni to przed przedostaniem się soku na ciasto z jabłek. Na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka, przykryć mniejszą częścią rozwałkowanego ciasta, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.