Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tej szarlotki użyłam nie zbyt dojrzałych papierówek. Smakuje wybornie.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1244
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 561
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1343
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1244
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 561
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1343
Składniki
Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać masło, smalec i posiekać. Żółtka rozbełtać z cukrem, wylać na ciasto, dodać jeszcze śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3 i przenieść do lodówki. Wykonanie nadzienia: W między czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały , wsypać cukier z cynamonem i wymieszać. Wykonanie placka: Bułkę tartą wymieszać z cynamonem, posypać 2 łyżkami blachę posmarowaną tłuszczem. Większą część ciasta rozwałkować na stolnicy, wykleić spód i boki foremki i posypać resztą bułki tartej wymieszanej z cynamonem, ochroni to przed przedostaniem się soku na ciasto z jabłek. Na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka, przykryć mniejszą częścią rozwałkowanego ciasta, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.