Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 575 Ocena: 21522
Dodano: 07.05.2013
Odsłon: 219706
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Masło siekamy z mąką nożem. Żółtka miksujemy z cukrem i śmietaną. Wlewamy do mąki, dodajemy proszek do pieczenia i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące możemy podsypywać je mąką. Ciasto schładzamy w lodówce minimum godzinę.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i boki blaszki (wcześniej należy ją posmarować masłem i posypać np manną). Na cieście układamy jabłka, posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym; ścieramy na tarce drugą cześć ciasta, można też rozwałkować i położyć na wierzchu tylko wtedy nakłuwamy ciasto widelcem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy aż nabierze ładnego koloru około 35-40 minut.
Posypujemy cukrem pudrem
rozmiar blachy: 24x28 cm
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

Dolcevita-in-my-kitchen 04 kwietnia 2020Zgłoś do usunięcia
Cudowna szarlotka :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

biedronka700 25 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Szarlotka przepyszna,wypróbowana!Serdecznie polecam!!! Odpowiedzi: 1 ▼15 Kto głosował? | Odpowiedz

srk76 15 maja 2013Zgłoś do usunięcia
ha ha ...też lubię tą siostrzyczkę. Na jakim kanale TV można ją teraz oglądać?24 Kto głosował? | Odpowiedz

USMIECH 09 maja 2013Zgłoś do usunięcia
Aż mi zapachniało:-) Zabieram przepis a zostawiam kciuka :-)38 Kto głosował? | Odpowiedz

Zazula1 08 maja 2013Zgłoś do usunięcia
Właśnie taką piecze moja mama,jest pyszna:)Muszę wreszcie sama spróbować.Dzięki :)22 Kto głosował? | Odpowiedz

babciaaneczka 08 maja 2013Zgłoś do usunięcia
To klasyczna, prawdziwa i bardzo dobra szarlotka, piekę taką od wielu lat. Przepis jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Pozdrawiam.41 Kto głosował? | Odpowiedz