Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 578

Dodano:

Odsłon: 6135

Szarlotka sypana jest znana i powszechnie lubiana. Można podawać ją tradycyjnie na ciepło z lodami lub po prostu solo na zimno. Jest wilgotna i aromatyczna. Idealna do jesiennej kawy :)

Składniki

  • Kasza manna 1 szklanka
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • Cukier 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • Masło 100 g
  • jabłka kwaśne 1 1/2 kg
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka sypana

Przygotowanie

  1. Mąkę, kaszę, cukier, cukier z wanilią i proszek mieszamy w misce. Dzielimy na 3 równe części. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do małej blaszki lub naczynia żaroodpornego wsypujemy jedną porcję suchych składników. Na to układamy 1/2 porcji jabłek. Posypujemy obficie cynamonem. Sypiemy drugą porcję suchych składników. Na składniki wykładamy porcję jabłek i posypujemy je cynamonem. Na wierzch sypiemy ostatnią porcję suchych składników. Na całym wierzchu ciasta układamy bardzo cienko pokrojone plastry masła. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 50-55 minut, do zrumienienia wierzchu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń