Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka sypana to najprostszy deser, który wykonasz błyskawicznie. Do wykonania szarlotki wybierz kwaśne jabłka. Jeśli używasz słodszych jabłek lub gruszek, zmniejsz ilość cukru. Szarlotka jest najsmaczniejsza, gdy podasz ją na ciepło. Możesz dorzucić także gałkę waniliowych lodów.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 173
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3909
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 313
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 775
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 173
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3909
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 313
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 775
Składniki
W misce połącz mąkę, cukry i kaszę manną, dokładnie wymieszaj. Wsyp połowę mieszanki na dno okrągłej lub kwadratowej foremki (ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię łyżką. Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce jarzynowej. Skrop jabłka sokiem z cytryny, posyp cynamonem oraz skórką cytrynową i wymieszaj. Wyłóż połowę owoców na warstwie mąki i kaszy. Następnie wyłóż kolejną (1/4) porcję sypkich składników oraz resztę jabłek. Wysyp ostatnią porcję mąki i kaszy, po czym wyrównaj. Na wierzchu ciasta równomiernie zetrzyj zimne masło.
Rozgrzej piekarnik do 175°C i wstaw szarlotkę na 45 minut. Piecz, aż się zarumieni. Wyjmij ciasto, lekko przestudź, wykrawaj kwadraty i podawaj.