Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka tradycyjna

Szarlotka tradycyjna

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 2713

Dodano:

Odsłon: 6070

Robię ją od kilku lat najbardziej mi smakuje.

Składniki

  • ciasto:
  • mąka 50 dag
  • cukir puder 15 dag
  • żółtka 3, jajko 1
  • margaryna 25 dag
  • cukier waniliowy 1
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • masa:
  • jabłka 2 kg.szara reneta lub inne
  • cukier 20 dag
  • Skórka pomarańczowa
  • galaretki 2 cytrynowe lub pomarańczowe.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    mąkę przesiać dodać pokrojoną margarynę,posiekać dodać resztę składników szybko zagnieść ciasto.Wstawić do lodówki.

  2. Obrać pokroić drobno jabłka,usmażyć w garnku,pod koniec gdy jabłka się rozpadną dodać cukier i skórkę.Wyłączyć gaz i dodać galaretki.

  3. Ciasto wyjąć z lodówki odciąć 1/3 ciasta i z większą część rozwałkować włożyć na wyłożoną papierem blachę. podpiec w 200 stopniach 5-8 min.Wylać jabłka,wyrównać.Z pozostałego ciasta zrobić ruloniki i ułożyć kratkę na cieście.Piec około godziny w 200 stopniach tak jest w przepisie( ja piekłam w 180 stopni około 40 min)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 19 stycznia 2014 szarlotki to ciasta, które uwielbiam najbardziej (oprócz serników i drożdżówek) ;-), Aga, Twoja wygląda mega apetycznie ! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń