Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka w budyniu

Szarlotka w budyniu

Autor:

Przepisów i artykułów: 2494 Ocena: 17552

Dodano:

Odsłon: 7368

Placek który każdy lubi.

Składniki

  • Budyń waniliowy 2 torebki
  • Mleko 3 szklanki
  • Jabłka 1 kg
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Jajko 1 szt.
  • Żółtko jaja 2 szt.
  • Margaryna 1 kostka
  • Cukier puder ¾ szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Śmietana 2 łyżki
  • Cytryna
  • Tłuszcz i bułka tarta do formy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szarlotka w budyniu

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Z maki, margaryny, żółtek, jajka, cukru, śmietany i proszku do pieczenia zarobić ciasto. Połowę ciasta schłodzić w zamrażalniku, druga połowę rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wyłożyć przygotowaną foremkę. Budynie ugotować na mleku, a jabłka obrać i cienko poszatkować i skropić sokiem z cytryny. Jabłka ułożyć na cieście, zalać budyniem, posypać startym zmrożonym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń