Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka w pucharku z bezami i sosem toffi

Szarlotka w pucharku z bezami i sosem toffi

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 584

Dodano:

Odsłon: 1464

Pyszny mini deser o smaku tradycyjnej babcinej szarlotki.

Składniki

  • 125 g herbatników pełnoziarnistych
  • 2 duże jabłka – powinny być dość słodkie twarde
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka cynamonu
  • bezy do dekoracji
  • sos toffi: masło, garść cukierków toffi
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do malaksera wrzucamy herbatniki i kruszmy je. Jeżeli nie masz malaksera przełóż je do szczelnej foliowej torebki i rozgnieć wałkiem lub tłuczkiem do ziemniaków – nie musi powstać z nich proszek, tylko drobniejsze cząstki.

  2. Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w równą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłka. Chwilę dusimy i dodajemy miód oraz cynamon. Uważnie mieszamy by nic się nie przypaliło. Jabłka powinny być lekko twardawe, sprężyste – uważajmy by ich nie rozgotować. Przygotowujemy sos. Do rondelka wrzucamy masło i cukierki. Uważnie mieszamy do rozpuszczenia cukierków.

  3. Do pucharka wkładamy łyżkę herbatników i ugniatamy, następnie porcje jabłek i tak powtarzamy czynności. Na górze każdego deseru wykładamy bezy, polewamy obficie sosem toffi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń